ITINERÀNCIA
Exposició al Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat el Forn de la Calç
Taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa.
Del 18 de març al 13 de maig del 2018
L’exposició Itinerància ha estat pensada i realitzada per les i els alumnes del taller de gravat de l’Escola d’Art de Manresa, va ser exposada per primer vegada a la sala del Museu de les Trementinaires de Tuixent , seduïts per la temàtica i història de les “dones que anaven pel món” les trementinaires . Aquest mes de març i dins de programa Gènere i Territori del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç serà la segona vegada que aquest col·lectiu presentarà el seu treball.
Un treball que ens parla de les dones trementinaires i com van crear un model nou d’economia familiar a partir de la seva realitat immediata en un moment de crisi econòmica.
Elaboraven remeis des del coneixement ancestral que tenien de les plantes trasmés oralment a través de generacions de dones.
Transportaven les seves plantes medicinals i d’olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la trementina per vendre’ls de casa a casa
Emprenien els seus viatges una o dues vegades a l’any, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya.
Una aprenenta jove, acompanyava normalment a una trementinaire més experimentada i acostumaven a parar-se a masies i pobles petits oferint els seus productes, el que els permetia una relació més directa i personal amb la gent.
La última trementinaire, Sofia Montané, d’Ossera, va fer el 1982 el seu últim viatge amb 74 anys, i va morir el 1996.
Itinerancia és el trabajo que el grupo del taller de grabado de la Escola d’Art de Manresa iniciamos para exponer en el Museu de les Trementinaires de Tuixent. Casi sin darnos cuenta fuimos construyendo una reflexión sobre el arraigo a un entorno muy determinado, la relación con el bosque, la búsqueda de plantas y elaboración de sus remedios, la transmisión de los saberes femeninos, el viaje, la dureza de los caminos y la fortaleza de les mujeres, la itinerancia y la acogida, la perdida de una actividad y conocimientos ancestrales.
En el taller se destilaron las obras y ha permitido intercambiar conocimientos y opiniones. Hemos buscado en nuestro entorno personal, los vínculos familiares, y los objetos que forman parte de ella; hemos vinculado experiencias personales relacionadas con el propio viaje vital, con la forma de entender y de relacionarnos con las circunstancias que nos toca vivir, también, la inquietud de recuperar conocimientos o procedimientos que se pierden o abandonan.
Lo más bonito es que ahora, en CACIS, itineramos el resultado de nuestro trabajo y continuamos adquiriendo y compartiendo conocimientos como hacían les “mujeres que iban por el mundo”, las trementinaires.
Itinerància is the work that the engraving workshop group of the Escola d’Art de Manresa began to exhibit at the Museu de les Trementinaires from Tuixent. Almost without realizing it, we were building a reflection on the roots of a very specific environment, the relationship with the forest, the search for plants and the elaboration of their remedies, the transmission of feminine knowledge, the journey, the hardness of the roads and the women’s strength, roaming and welcome, the loss of an ancestral activity and knowledge.
In the workshop the works were distilled and allowed to exchange knowledge and opinions. We have searched in our personal environment, family ties, and the objects that are part of it; We have linked personal experiences related to the vital journey itself, with the way of understanding and relating to the circumstances that we have to live, also, the concern to recover knowledge or procedures that are lost or abandoned.
The most beautiful thing is that now, in CACIS, we tour the result of our work and we continue acquiring and sharing knowledge as the «women who went around the world» did, the trementinaires.
Inaguració